Čeká nás nové zvýšení kriminality?

31.03.2012 14:30

 

Dle nejnovějších plánů  ministerstva spravedlnosti nejspíše ano. Plánuje totiž propustit velkou skupinu vězňů, aby tak ulevilo přeplněnému vězeňskému systému. Ten je dlouhodobě přetížený a podfinancovaný. Ve věznicích s celkovou kapacitou 20272 míst se totiž již teď tísní 23108 odsouzených a necelých 5,5 tisíce dalších čeká, kdy budou moci nastoupit výkon trestu.

Pro úředníky  z ministerstva spravedlnosti je tedy jediná možnost jak problém vyřešit. Chtějí využít § 88 trestního zákona, který umožňuje podmínečné propuštění vězně za vzorné chování již před polovinou uplynutí trestu. A chtějí ho využít ve skutečně masovém měřítku, neboť jinak by ani nemělo smysl se něčím podobným zabývat. Kolik vězňů tedy v nejbližší době opustí zdi kriminálů? Tisíc? Pět tisíc? Nebo ještě více? V kombinaci s plánovaným snížením stavů policie se jedná o takřka dokonalý recept na prudký nárůst kriminality v ulicích našich měst. Nejspíše se tak budou opakovat události ze začátku devadesátých let, kdy bývalá moudrá hlava státu propustila téměř polovinu všech vězňů, navzdory tomu, že policie vlivem tehdejších událostí oslabena a zcela bez autority. Možná, že by bylo vhodné doplnit stávající zákon o V.H. slovy, že kromě svobody a demokracie se zasloužil též o vzestup kriminality,desítky mrtvých a rozkradení státu.

Máme se tedy na co těšit. Nebylo by však vhodnější uzákonit povinnost odsouzených pracovat a tisíce vězňů (alespoň těch v nižších hladinách trestu) využít ke stavbám nových věznic? Zabili bychom tak, jak se říká, několik much jednou ranou. Za prvé by státní rozpočet výrazně ušetřil na budování nových nápravných zařízení, za druhé by se trestanci přestali válet celé dny na celách, což by mohlo způsobit pokles kriminality. On je totiž velký rozdíl mezi celodenním odpočinkem, nebo únavnou dřinou v často špatných klimatických podmínkách. Tady si asi každý předem rozmyslí, jestli bude dodržovat zákony nebo ne. A o to jde především. Trest má odstrašovat, aby se protiprávní jednání neopakovalo a má také působit výchovně, což u mnoha vězňů, kteří po celý život nepoznali co slovo práce znamená, zcela jistě fungovat bude.

Daniel Sobota