Několik poznámek k vládní strategii proti sociálnímu vyloučení

21.09.2011 09:11

 

Málem jsem spadl smíchy ze židle, když jsem si přečetl, návrh vládní strategie proti sociálnímu vyloučení.

Hned v úvodu jsem se dozvěděl, že doporučení z dokumentu budou stát miliardy, ale zisky by měli být mnohem větší: od úspor na platbě sociálních dávek, po nižší kriminalitu. A co vlastně vládní odborníci navrhují?

  1. Dokument doporučuje nového povinného předmětu na základních a středních školách zaměřeného na finanční gramotnost.
  2. Děti ze sociálně slabých vrstev, by se měli rozmisťovat ve školách tak, aby se nevytvářely segregované školy pro sociálně vyloučené, vedle škol pro “normální.“ Vyplácení sociálních dávek bude navíc podmíněno školní docházkou dětí.
  3.  Strategie pamatuje i na policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Měli by mu přibýt dva policisté detailně seznámení s lichvou. Vnitro by sice tento krok přišel na statisíce, ale měsíční obrat jednoho lichváře přesahuje na druhé straně půl milionu nezdaněných korun. Roční obrat lichvářských skupin přesahuje pak v Česku půl miliardy.
  4.  V Česku je přes tři stovky lokalit s naprosto zanedbanými byty, za něž cikáni mnohdy platí neúměrně vysoké nájemné. Strategie proto navrhuje výstavbu dostupných bytů pro nízkopříjmové (cikánské) skupiny. Zároveň doporučuje zefektivnit vymáhání nájemného a zavedení pojistného, pokud nájemník nebude moci zaplatit.

 

A co já na to?

Už jen začátek je zajímavý. Určitě nás to bude stát veliké peníze, ale mělo by to přinést ještě větší zisky. Čili nic není jisté. Bod číslo jedna je sice pěkný, ale pro populaci, ze které je třetina dětí ve speciálních školách a většina zbytku balancuje na hranici propadnutí, nebude mít žádný efekt. Bod číslo dva je už absolutní utopie. Nevím, jak chce vláda rozptýlit cikánské žáky rovnoměrně mezi ostatní. Vytvoří nějaký speciální zákon? Budeme muset umístit své děti tam, kam nám rozkáží? Dopředu lituji ty, na které vyjde třeba ZŠ v Chánově. Ale ani v ostatních školách nebude situace o nic lepší. Žáci z cikánských škol jsou totiž zvyklí na úplně jiné standarty výuky. Jako příklad nám může sloužit jedna ostravská škola, kterou navštěvují výhradně sociálně vyloučení. Svačiny a obědy mají zdarma, sešity a ostatní pomůcky také, když je špatné počasí tak do školy nejdou. Za celou dobu existence tohoto ústavu dokázala úspěšně vystudovat střední školu pouze jediná její žákyně. A teď si představte, že takovýto výkvět usadí do lavic i k vašim dětem. Nemusím asi sáhodlouze rozebírat důsledky na prospěch a bezpečnost ve školách. Celý boj lichvou bude asi stejně účinný, jako vládní boj s korupcí. Ve státě, kde je většina policistů, soudců a představitelů samosprávy zkorumpovaných, to ani jinak dopadnout nemůže. A jak je to s vysokým nájemným, které by si málokterá pracující rodina mohla dovolit? Je to zcela jednoduché. Stát hradí těmto asociálům až 2/3 nájemného. Takže dotyčný sepíše naoko nájemní smlouvu s majitelem nadsazenou tak, aby právě částka vyplácená sociálním úřadem stačila majiteli nemovitosti. Obě strany jsou pak spokojeny a jediný, kdo prodělává je stát. Výstavba levných bytů je dobrý nápad, kdyby se použil pro mladé pracující rodiny s dětmi. Takto se jedná o vyhozené peníze. Shrnuto a podtrženo- celá strategie stojí na vratkých základech, navíc nepočítá se stále vzrůstajícím počtem nepřizpůsobivých a tím pádem i zvýšenými náklady. Navíc při pohledu do mnohem bohatších států Evropy, které již do podobných projektů investují miliardy desítky let, poznáme, že nikde se ještě k úspěchu nepřiblížili.

A jaké řešení navrhujeme my? Je to jednoduché. Stejná práva i povinnosti pro všechny bez rozdílu. Žádné zvýhodňování na základě původu. A komu se to líbit nebude, tak si může sbalit svých pár švestek a odtáhnout jinam, my tu nikoho držet nebudeme. 

 

 Jirásek Vladimír