Plánovaná reforma vysokého školství, aneb to se tam nahoře už všichni definitivně zbláznili?

30.06.2011 13:49

„Nová doba!“, toto zoufalé zvolání z jedné populární české filmové komedie, by se v dnešní době plné absurdit a nespravedlnosti mohlo používat dennodenně. V rámci šetření a úspor se ždímají poslední peníze z těch nejchudších, zatímco si mocipáni mezi sebou rozdávají prebendy. Zvyšují se daně, i když v konečném důsledku znamenají zvýšenou zátěž státního rozpočtu.

Jeden z dalších nesmyslných plánů se zrodil v hlavách pana Dobeše a vysokých úředníků na Ministerstvu školství. V rámci plánované reformy vysokého školství navrhují totiž mimo jiné zavést dvouleté všeobecné obory, ke vstupu na vysokou školu by už také neměla být podmínkou složená maturitní zkouška a pro odborníky z praxe by stačil k titulu jen jeden rok učení.  V důsledku této změny se má v budoucnu stát vysokoškolákem každý druhý Čech, zatímco dnes je to každý desátý.  Celá tato „reforma“ nás má stát 90 miliónů korun.

Také nevěřícně kroutíte hlavou a ptáte se k čemu je to dobré? Když se podíváme na požadavky pracovního trhu, tak zjistíme, že největší poptávka je po specialistech dělnických profesí a ne po žádných všeobecných rychlokvaškách. Není to tedy pracovní trh, kdo reformu žádá. Protesty ze stran našich akademiků, obávajících se destabilizace celého vysokoškolského systému, svědčí o tom, že ani oni o takovou reformu nestojí. Komu tedy celé toto divadlo bude ku prospěchu?  V první řadě se tak státním úředníkům a politikům (odborníkům s praxí) otevře snadná a hlavně legální cesta k vysokoškolským titulům.  V řadě druhé, se otevírá široká škála možností, jak si z možných povolení k nově vznikajícím školám a oborům udělat výhodný byznys. V řadě třetí zde mohou jistou roli (možná tu nejdůležitější) hrát lobby soukromých škol. Shrňme si tedy základní fakta. Místo, aby se investovaly peníze do učňovského školství, o jehož absolventy je na pracovním trhu zájem největší, použijí se k rozbití ustáleného systému vysokých škol. To vše jen pro další rozkradení již tak vysokých daní a sobecké zájmy případných lobbystických skupin.

V této zemi tedy nic nového pod sluncem dalo by se říci. Ovšem to, jak dlouho budou takovéto zlodějiny procházet bez trestu, záleží jen a pouze na tobě milý čtenáři (voliči).

Daniel Sobota