Pohádka o Kostelci

07.03.2011 17:50

V Kostelci žili babička a dědeček, kteří si po celoživotní práci koupili z úspor domeček na klidném místě a spokojeně užívali důchodu, až do dne kdy se do sousední chatrče nastěhovala zlá čarodějnice spolu s černokněžníkem z Číny, který se nepoctivě obohacoval, až do doby kdy tímto jednáním způsobil krach minimálně dvou podniků, ale to odbočujeme.

Hlavní je, že měli dostatek zlata. Jednoho dne se rozhodli vylepšit si svojí chatrč, ale k tomu potřebovali požehnání babičky a dědečka, aby jim to královský úředník povolil.

Tak zosnovali plán, se kterým jim pomohl jeden z jejich přisluhovačů. Namaloval dva obrázky, jak má úprava vypadat po dokončení. Jeden byl podvrh pro babičku a dědečka a bylo na něm namalováno jen malé okénko na střeše. Ten druhý byl určen pro úředníka a bylo tam veliké okno z balkónu.

Když se jednoho dne babička s dědečkem vrátili domů, spatřili již hotovou přestavbu, která každou chvílí hrozila pádem na jejich pozemek. Čarodějnice se svým černokněžníkem běžně sledovala dění v jejich chaloupce, protože z nově postaveného balkonu měla krásný výhled a její černokněžník si liboval v pozorování, doprovázeného smíchem.

Babička s dědečkem, když si uvědomili, že byli podvedeni, se obrátili na úředníka, jenž to povolil. Po zjištění všech důkazů musela čarodějnice chatrč zbourat a černokněžník byl uvězněn v žaláři za své protiprávní obohacování a babička s dědečkem žili dál spokojeně.

Hezká pohádka, že? Ale bohužel to je jen pohádka, skutečnost je však úplně jiná.

Babička s dědečkem pracují i v sedmdesáti letech, po té co podali na úřad výstavby stížnost, se jim podplacený úředník vysmál a ukázal jim skutečný nákres který je údajně v pořádku. Úředníka přeci platí čarodějnice a tak ho nezajímá, že to byl podvod a řekl že si babička s dědečkem druhý nákres vymysleli a jestli se jim to nelíbí ať si zazdí okna.
Čarodějnice tak vesele pozoruje dál a černokněžník dále tuneluje.
Na úřadě nakonec řekli, že za vše může babička s dědečkem a jen oni, že dělají rozbroje a ať od tohoto jednání okamžitě upustí.
Všichni je odsoudili a aby si udělali dobře na duši protože vědí jaká je skutečnost, tak se jdou vždy v neděli pomodlit, vyzpovídat a koupit si odpustek v místním kostele. Jakmile kostel opustí, opět začínají znova šířit zlo, protože za týden je zase neděle a bůh jim odpustí.

Upozorňujeme, že se jedná o fikci. Jakákoli případná podobnost s žijícími osobami je čistě náhodná.

KO DSSS KHK