Přijdou o práci. Státu došly peníze na vlaky

05.03.2011 12:04

Jan-098

Bohužel jde o likvidaci spojů, které sváží lidi pracující do pozdních hodin, např. v obchodech, a pracovníky z odpoledních směn. FOTO: ARCHIV DL
30. listopadu 2009

Kvůli snižování dotací státu na veřejnou drážní dopravu se v Královéhradeckém kraji od 13. prosince zastaví necelá desetina vlakových spojů.
Dotace státu na železniční dopravní obslužnost v regionech se od příštího roku kvůli ekonomické krizi sníží proti letošnímu roku o více než půl miliardy korun. K podobnému opatření musely kvůli nedostatku peněz od státu v souvislosti s dopady hospodářského útlumu české ekonomiky přistoupit i ostatní české kraje.
Toto se bohužel netýká spojů, kde je snadná alternativa autobusem či jiným vlakem a kde by vyškrtnutí vlaku tolik nebolelo. Bohužel jde o likvidaci spojů, které sváží lidi pracující do pozdních hodin, např. v obchodech, a pracovníky z odpoledních směn.
To znamená, že např. zaměstnanec, jenž dělá v Trutnově na 2 - 3 směny, dojíždí z Olešnice, a je odkázaný na veřejnou dopravu, bude muset dát výpověď, protože z odpolední se domů prostě nedostane! Poslední spoj z Trutnova na tento směr pojede ve 20:39, což nemůže stihnout ani člověk pracující do 21 h.
Stejný problém budou mít zaměstnanci dojíždějící směrem na Hradec Králové. Například z Hradce pojede poslední spoj ve 20:02, což zatopí spoustě lidí. Sice dojedou do Starkoče, ale dál na Trutnov se dostanou jen v pátek.
Kvůli této kudle do zad od státu bude muset spousta lidí ukončit zaměstnání a skončit na pracáku. Jak to chodí v současném systému dvojího metru s dávkami, jistě všichni víme. Je opravdu k vzteku, když vám v podstatě zruší práci s odůvodněním, že nejsou peníze na dotování dráhy!
Ovšem miliardy na různé integrační programy pro nepřizpůsobivé, na soukromá letadla a limuzíny pro poslance, nebo na stovky těžkooděnců, doplněných vrtulníkem na pokojných demonstracích nespokojených občanů, na to se peníze najdou vždycky! Krize, nekrize!
Vždyť to je přeci důležitější než pracující lidé, kteří to vše platí z daní! Ti přeci nenadávají, žijí spořádaně a platí daně. Tak proč jim ten jejich život ještě více „neosladit“?
Je na čase se už konečně probudit a jasně říci, že takovouto vládu tu nechceme! Ale na to nechození k volbám a nadávání nad pivem nestačí. Volba vládnoucích mafiánů a uměle vyrobených stran už vůbec ne!

Jaroslav Drtina

Předseda KR DSSS KHK