Report z pietního pochodu za Daniela Hejdánka

05.03.2011 13:07

Dne 4. 12. se v Pardubicích uskutečnil 4. Ročník pietního pochodu k uctění památky Daniela Hejdánka, který byl před 18 ti lety zastřelen cikánem, jenž nebyl dodnes vypátrán...


Pochod byl naplánován od 18:00 do 19:00, zhruba od 17:15 se pod silným dohledem několika desítek policistů včetně připravených těžkooděnců začali před Pardubickým hlavním nádražím scházet účastníci pochodu mezi nimiž nechyběli ani členové MO DSSS Pardubice a předseda sousedního královéhradeckého kraje Jaroslav Drtina, následovala samozřejmá lustrace účastníků, kterých odrazilo zhruba 60. Během této doby pořadatel sdělil podrobné instrukce a propůjčil účastníkům louče.

V 18h byl pochod zahájen, za doprovodu policie se vyrazilo směrem k místu neštěstí.

Zhruba po půl kilometru se pochod pokusilo narušit několik zfetovaných individuí, která byla vyzbrojena prostěradlem, na kterém byl černým sprejem nastříkaný nápis „Mrtvej nácek – dobrej nácek“, policie je však během chvíle zpacifikovala.


Zhruba kolem půl sedmé dorazili účastníci na místo, kde došlo ke krátkému projevu organizátora, uctění památky minutou ticha, položení věnců a zapálení svíček. Bohužel ani toto místo neušlo pozornosti drogově závislé mládeže, která místo polepila nemístnými samolepkami. O jejich drogovém opojení svědčilo i to že ani jedna ze samolepek nebyla nalepená celá, což ale nemění fakt, že je to neúcta k mrtvému.

Následně se průvod vydal zpět k vlakovému nádraží, kde byl ukončen, a účastníci se v poklidu rozešli.

Až na zmíněný incident s „alternativní mládeží“ se pochod obešel bez problémů.