ROZHOVOR: Stav opozice v Čechách, aneb Dělnická strana

05.03.2011 12:10

 

  Krajská konference DSSS v Pardubicích, zleva Jiří Petřivalský, Jaroslav Drtina, Tomáš Vandas a
  Jiří Štěpánek.

foto: Marek Petráš   

Vážení čtenáři, máme krátce po volbách, tudíž si myslím, že už je opět vhodné vytahovat politiku na povrch. Něco psát před volbami, to se mi zdá nevhodné, nečisté. Jak jsem si ale všiml, v médiích prostor byl, jak na předvolební rozhovory, tak na věci další s tím spojené. Ale neuniklo mi, že jedna strana je neustále špiněna, spojována s něčím zlým, špatným a to i právě před volbami. Je to dobrý postup před volebním soubojem, proč nešpiní i ty druhé? Nebo jsou opravdu tak špatní, že se to musí dát občanům najevo? Tak proč ale strana existuje? Berte prosím tento článek jako nezávislé zamyšlení obyčejného člověka, ne jako propagaci tohoto politického hnutí. Nejlepším způsobem, jak si na věc udělat nezávislí úhel pohledu, je navštívit představitele této strany. Proto jsem se dnes rozjel do krásného podkrkonošského městečka Červený Kostelec, kde jsem se sekal a pohovořil s krajským lídrem této strany pro náš kraj, panem Jaroslavem Drtinou.

Já vám tedy děkuji za váš čas a teď vás požádám o vaše krátké představení čtenářům.
Jmenuji se Jaroslav Drtina, je mi 25 let, narodil jsem se 2. července 1984 v Náchodě. Po vyučení v oboru truhlář, ve kterém jsem nenalezl uplatnění, jsem nastoupil do zahraniční firmy Saar Gummi Czech, kde jsem pracoval 4 roky jako seřizovač a proto také moc dobře znám praktiky používané v podobných firmách, kde je zaměstnanec na úrovni pracovního nářadí.

Dobrá, přejděme tedy k politice. Jak byste definoval člověku, který nemá moc velký přehled o politice, pojem Dělnická stana sociální spravedlnosti? Co to vlastně je a co to nám voličům může přinést?
DSSS bych především definoval, jako skutečnou opozici která není mediálně vytvořená a proto také ta nenávistná kampaň proti naší straně. Máme široké programové spektrum, např. ekonomický program, program pro zemědělce, technologický program i program důchodové reformy.

Čím je podle vás právě tato strana lepší pro voliče, na rozdíl od ostatních a naopak, čím i horší, jeli tomu tak?
Nabízíme zcela nové tváře, které nejsou zatíženy různými korupčními skandály a jinými aférami. Naše strana je založená na vlastenectví a lásce k naší vlasti, tudíž chceme pro naši vlast něco udělat a ne jen rozkrást, rozprodat a vytunelovat co půjde a hurá někam do zahraničí. Současným politikům jde vždy jen o to, aby se dostali k výnosnému korýtku a spokojeně si tam chrochtali. Vždyť je to vždy stejné, naslibovat hory doly, a když se tam dostanou, tak se poplácají po zádech a říkají si, to jsme to s nimi zase pěkně ukouleli. Když začne sílit touha něco změnit tak se prostě vytvoří umělá opozice, která má za úkol sbírat protestní hlasy. Nejprve to byla Unie svobody, pak Zelení a naposledy TOP 09 a „kšefty“ veřejné. Za 4 roky můžeme nejspíše očekávat demokratickou stranu Petra Novotného.

Jak se stavíte k nedávnému rozpuštění Dělnické strany a neustálému osočování členů i samotné strany ve spojitosti s neonacismem a programem NSDAP?
(Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, Národně socialistická německá dělnická strana, kterou ovládal Adolf Hitler)

Rozpuštění strany bylo jasně politickým procesem, což jasně vypovídá o stavu demokracie v naší vlasti, proč nerozpustí třeba KSČ (M), komunismus je stejně ničivá ideologie jako je nacismus. Už jen toto svědčí o pověstném dvojím metru v naší zemi "ty nesmíš, ale já mohu". Co se týká přirovnávání k NSDAP, zde je jasný distanc od těchto ideologií konkrétně "Hlásíme se k českému a moravskému patriotismu a tradicionalismu našeho národa. Odsuzujeme totalitní ideologie 20. století, zejména nacismus a komunismus" a je uveden v základním dokumentu DSSS, tj. programové listině. 

Co říkáte na výsledky právě ukončených voleb? A to regionálně ale i v celostátním měřítku.
Nebudu zapírat, že jsem pro naši stranu očekával výsledky poněkud vyšší, doufal jsem v dosažení hranice 1,5% abychom získali státní příspěvek na činnost avšak 59 880 hlasů je zdvojnásobení oproti volbám do Evropského Parlamentu loni, bohužel takřka 40% lidí nezajímá, co se bude s naší zemí dít v budoucnosti a v jakém státě budou vyrůstat jejich děti. CO se regionálních zisků týká tak až na Hradecký a Jičínský okres, kde máme minimální členskou základnu a místní organizaci v Hradci Králové, která vznikla relativně nedávno, mohu být velmi spokojen. Okres Rychnovský, Trutnovský a Náchodský získal nad 1,5% na čemž má jistě zásluhu dlouhodobá poctivá práce členů a sympatizantů v těchto okresech.

Kdyby nastala situace, že by se vaše strana dostala do vlády, jaké by zaujala pozice, kam by vedly vaše první kroky?

Hodně by nejspíše záleželo na tom, kolik bychom získali mandátů, ale když vidím, co to tam dneska sedí, viděl bych to spíše na opozici s tím, že tentokrát by se už nemohli různými způsoby sestříhávat a jinak mediálně manipulovat politické projevy našich lidí. Hlavně by bylo už konečně vidět, že pověstný strašák neonacismu je opravdu jen mediálním strašákem a že to co chceme my, chce i značná část našeho národa i když se to bojí dát veřejně najevo

Šla by Dělnická strana sociální spravedlnosti do koalice? S kým ano, ne a proč?
Otázkou je, jestli by nějaká strana šla do koalice a námi o čemž vzhledem k té nenávistné kampani kterou proti nám vedou a snaze nás za každou cenu zlikvidovat dost pochybuji. Naší prioritou je náš program pokud by nějaká strana umožnila jeho realizaci, myslím si, že by nebyl v koalici problém, ale vážně pochybuji o tom, že taková strana je.

Jak už vyplívá z názvu strany, váš krajský program je hodně zaměřen na „dělnickou třídu“, požadujete například minimální plat ve výši 12 000kč, reorganizace hromadné dopravy, hlavně tedy vlakové, je to vůbec v reálu možné, co slibujete, jak byste postupoval?
Myslím, že to reálné je. Současná minimální mzda mi přijde spíše jako výsměch, než jako odměna za práci, stačí to sotva na holé přežití, zde je hlavní problém v dovozu levné pracovní síly ze zahraničí, která mzdu značně snižuje, zde se dostáváme k bodu práci přednostně pro občany ČR, co se týká podpory našich podnikatelů a živnostníků, zde se to dá realizovat formou úlev a celkové podpory. Je potřeba podporovat České firmy, ne nadnárodní korporace, které se po ukončení daňových prázdnin přesunou na východ. Co se týká veřejné dopravy, tak zde je to mířené na dopravu celkově, nikoli jen na vlaky, ale když je řeč o nich, drobet to rozvedu. Podívejte se na to, jak to v dnešní době jezdí, některé spoje jsou takřka prázdné. Jednoduchý princip, například nač má nevyužívaný rychlík z Trutnova do Prahy 5 vozů, když osazenstvo by se v klidu vešlo do dvou vozů? Poté máme větší spotřebu nafty a jiných provozních nákladů a musím podotknout, že těchto spojů je kupa. ČD na popud kraje zrušili vlaky, kterými se lidé mohli dostat z odpoledních směn, což je velice špatné!

Jak vaše strana uvádí, váš celorepublikový program stojí na pilířích svobody, nacionalismu a rovnoprávnosti občanů, to vše „zabaleno“ v tradičních hodnotách, definujte mi, jak by takový program vypadal pro běžného občana v praxi.
Zde to vezmu po bodech. Svoboda, to je věc, která nám dneska hodně chybí. Jedna skupina lidí je zvýhodňována a na úkor druhé, a když proti tomu něco řekne, je ihned označena za nácky, rasisty, xenofoby apod.
Rovnoprávnost? Je přeci nepřípustné, aby se každému měřilo jinak, jako tomu dneska je. Například kauza Vítkov, která nám je neustále postrkována. To se neustále medializuje ale to, že je mnohem více opačných případů se mlčí a snaží se to zamést pod stůl, naposledy napadení a téměř zabití 13tiletého Patrika cikánskými výrostky za to, že mu nebylo co ukrást a takovýchto případů je jen se to stále ututlává.
Nacionalismus je v podstatě láska ke svému národu a své zemi, jednodušeji bych to formuloval slovem vlastenectví, které už téměř vymizelo a objeví se jen v době, kdy vyhrajeme mistrovství světa. Nakrátko, bohužel!
Tradiční hodnoty? Například základ rodiny je muž, žena a děti, jsme proti tomu, aby byly homosexuální svazky stavěny na úroveň tradiční rodiny. Dále, jsme Češi, tudíž má každý z nás jisté tradice, máme Dušičky ne „helowen“, dárky nám na vánoce dává Ježíšek nikoli Santa Claus a spousta dalších. Je potřeba, zachovat si tradice a svoji identitu a ne abychom za chvíli slavili 4. červenec jen kvůli tomu že to slaví ve spojených státech.

Jak se stavíte a jaký máte názor k naší vládní garnituře?
Současná vládní garnitura je prolezlá komunisty a to ať současnými či takovými, co se jen překabátili a vesele působí dál, přitom zde existuje zákon 198/1993 Sb. proti právnosti komunismu. Legálně zde působí zločinecká organizace, s názvem komunistická strana Čech a Moravy. Tyto neo-komunisti si diktují, co se smí, co ne a nechává rozpouštět opoziční politické strany. Pak je tam řada prospěchářů, kterým jde vyloženě o výnosné korýtko. Za to že je dneska naše země rozkradená, vytunelovaná a topí se v dluzích, může právě tato vládní „sebranka“ a to mají ještě tu drzost chtít po lidech, aby uhradili to, co rozkradli a vytunelovali oni.

V čem vaše postavení a funkce ve straně spočívá? Co ve straně zastáváte? Je to vaším zdrojem obživy, koníčkem, či vytouženým ideálem?
Mé postavení krajského předsedy pro Královéhradecký kraj spočívá v tom, že mám na starost činnost strany v rámci Královéhradeckého kraje, jsem v podstatě i takovým mezičlánkem mezi řadovými členy, místními organizacemi a vedením strany. Například když se něco lidem v kraji nelíbí, sdělí mi to a já to prosazuji u vedení strany stejně tak i naopak. Rozhodně to není mým zdrojem obživy, je to spíše jako koníček a poslání zároveň. Jsem rád, že to mohu dělat.

Nyní začnu se sérií nepříjemných otázek, myslím si, že i jim musíme dát prostor pro nezávislé posouzení. A to jak vás, tak celé vaší strany. Nemyslím si, že by toto téma nebylo okolo vás aktuální.

Co se vám vybaví pod slovem extrémista?
Extrémista je široký pojem, hlavně bych uvedl takové ty rádoby fanoušky, kteří zdemolují vše, co jim přijde do cesty. Zmlátí lidi, co potkají a pak si myslí, jací jsou machři, protože se jim povedlo zničit hromadu věcí. Dále lidé, kteří napadají ostatní lidi, protože se jim nelíbí jejich vzhled či politický názor.

A myslíte, že i právě vy jste tím extremistou, či tím zlým „náckem“ od vedle, jak vás často označují média? 
Od označení nácek jsem se již opakovaně distancoval, pokud je politický boj za svobodu, suverenitu či sociální rovnováhu extremismem, pak tím extremistou jsem, ale osobně si to nemyslím. Ovšem tohle ať posoudí lidé. 

Proč si tedy myslíte, že jste s těmito ideami neustále spojováni? A to jak vládou, tak médii?
Protože mají strach, že kdyby proti nám neustále nevedli štvavou kampaň, tak bychom mohli něco v této zemi změnit. Nesouhlasíme s tím, aby média vlastnily cizí korporace, a to se jim samozřejmě nelíbí, co se vlády týká, tak kdybychom se tam dostali, už by ve sněmovně nikdo nespal a to by se jim určitě moc nelíbilo. O tom, že bychom jim sebrali těch pár křesel, nemluvím. Proto ten novodobý hon na čarodějnice.

Co pro vás znamená keltský kříž i tato severská mytologie celkově? Je známo, že mezi vašimi členy je toto vyznání oblíbené, nicméně spojované s neonacismem. Teď také narážím na článek vašich odpůrců na antifa.cz
(Antifašistická akce je nejznámější organizace, která reprezentuje radikální antifašistický směr. Česká AFA se zabývá propagačními, informačními a praktickými formami boje se všemi autoritářskými ideologiemi
 a skupinami usilujícími o jakékoli formy útlaku, v první řadě s neonacismem a ultrapravicí. Skládá se převážně z levicově založených jedinců, či anarchistů)
Severská mytologie je dle mého víra jako každá jiná, když zde máme jehovisty, satanisty a jiné, tak proč by někdo nemohl uznávat tuto víru, je to pouze věc daného člověka a jeho volby, to že to někdo spojuje s neonacismem je už jeho věc. Keltský kříž je symbol spřátelené politické strany z Rumunska, jenž tento symbol má ve svém oficiálním znaku, Od těchto lidí jsem také tento odznak dostal výměnou za ten náš a znamená to pro mne vzájemnou podporu vlastenecky zaměřených stran v Evropě. Na ten článek na stránkách AFA jsem již reagoval na webu naší krajské organizace. Dodávám, že foto na tomto serveru je podvrh, protože je uvedeno z 5. 12. 2009 na první fotce jsem v kabátu, šále a je to pořízeno za tmy, druhá fotka je za světla, mám na sobě úplně jiné věci a ještě jsou odznaky na kšiltovce jinak rozmístěny. Dále to co nosím na sobě a nějaké údajné osobní problémy jsou dle mého irelevantní a na moji politickou činnost nemají žádný vliv.

Jaké jste měl dětství, kde a za jakých podmínek jste vyrůstal?
Z dětství si pamatuji spíše jen zlomky, ale hodnotil bych to, jako normální dětství.  Vyrůstal jsem v Červeném Kostelci a na podmínky jsem si nemohl stěžovat.

Co patří mezi vaše záliby, co rád děláte?
Moje záliby a oblíbené činnosti jsou převážně strana a to vše okolo. Také železnice a především jízda vlakem, počítače, šachy, airsoft. Rád si zahraju šipky a posedím u piva, i různé aktivity v přírodě jako je stanování apod.

V jakém oboru se živíte, co je vaši profesí? Je pro vás práce i vaším koníčkem? 
Jelikož jsem sám poznal, jak snadno může být zaměstnanec nahrazen někým z „dovozu“ tak si v současné době příležitostně přivydělávám různými brigádami apod. Ve finále to vyjde stejně, jako kdybych někde pracoval za minimální mzdu s tím rozdílem, že takto mám dvojnásob času. Práce je pro mne nutností k obživě, aby byla koníčkem, musel bych pracovat u ČD, nebo mít placenou práci v politice a ani bych za to nemusel brát 70 000Kč a x výhod jako současní politici.

Co vy, rodina a ženy?
Rodina je základ národa, což máme i v programu, ale jelikož vidím jaká je v dnešní době situace tak rodinu zakládat nehodlám, navíc vzhledem k mému věku na to mám ještě spoustu času a sám si ani nejsem jistý, jestli bych rodinu chtěl. Můj otec založil rodinu ve 40ti letech, takže nespěchám. Co se žen týká, ty v současné době vůbec neřeším, ne že bych byl homosexuál, ale žena se shodnými názory což je vzhledem k mé politické angažovanosti nutné se v dnešní době hledá velmi obtížně a na to opravdu není čas, takřka veškerý svůj volný čas věnuji stranické práci.

Jaké máte plány do budoucnosti, jak osobní, tak politické?
Politické plány se budou odvíjet od úspěchů strany, nic neplánuji a uvidím, jak to vše dopadne, ale doufám ve volební úspěch. Osobní plány jsou víceméně shodné s politickými, prostě chci pomoci své vlasti a záleží jen na voličích, zda li mi to umožní.

Co byste chtěl vzkázat čtenářům?
Ať si přečtou náš celý program a pak jistě pochopí, že nejsme žádná nová NSDAP a že nám jde především o to, aby se lidé měli dobře. V neposlední řadě, ať chodí k volbám i když se jim nelíbí současná politická situace, zahození hlasu není řešení!

Děkuji vám za rozhovor!

Marek Petráš