Sčítání lidí, nebo zjištění, o co by šlo ještě lidi obrat?

27.04.2011 09:37

Osobně patřím mezi lidi, kteří si myslí, že sčítání je opět další bouda na občany. Vláda dle mého chce hlavně zjistit, jak jsou na tom občané ekonomicky, aby věděla, o co je ještě může obrat a co jim zdanit.

Přistoupím-li k formuláři zjistím, že většinu údajů už stát musí mít, jen by stačilo si to vytáhnout z databáze a pokud ne, tak nač máme matriky, které mají na starost evidenci obyvatel, a úřady pro výstavbu, které jsou od toho, aby byl přehled o domech, bytech a stavbách. Ať už tak či onak, buďto jsou zde zbytečné jmenované úřady nebo sčítání.

Pokud bych měl formulář rozebrat v bodech, tak jméno, příjmení, rodné číslo, datum narození a pohlaví má k dispozici matrika, stejně jako státní občanství či trvalé bydliště ,a pokud se osoba zdržuje jinde, je to její věc, stejně jako to kde se zdržovala rok zpět.
Bydliště matky a registrované partnerství, počet dětí, vzdělání a práce je opět údaj, který úřady již mají.

Co se týká zajišťování dopravní obslužnosti, tak to snad musí řešit města a obce, ale zde už začíná vláda zjišťovat, jestli máte auto, kolo či motorku, i když velmi nenápadně.
Tím bych uzavřel sčítací list osoby, kde skoro 100% údajů musí už úřady mít.

Co se týká domovního listu, tak zde snad tyto údaje má úřad, který se stará o výstavbu a i na rekonstrukce musíte mít povolení. Tak jak je možné, že to úřady nevědí?

Ovšem u bytového listu jde již o výrazný zásah do soukromí. Většinu informací opět úřady mají, ale co je někomu po tom, jakým způsobem si ohřívají lidé vodu, jakou mají koupelnu, záchod či jak vytápějí, když všechny energie neustále zdražují. Osobně bych se ani nedivil, kdyby po té co zjistí, že dost lidí stále topí dřevem, tak vymyslí zákon aby tomu zamezili.
Další věc, která je úplně mimo je, jestli mají lidé počítač, asi je již připravená daň z počítače, internetu apod., stejně jako tomu máme při placení televize a rozhlasu.

Vrcholem jest, že někdo chce vědět, zda-li u mne někdo občas přespí, jako třeba návštěva které ujede poslední spoj domů. Co je vládě do takovýchto věcí?! Co budou chtít vědět příště? V kolik chodíme spát, jaké potraviny jíme a co si oblékáme?

Můj závěr je, že pokud by šlo pouze o sčítání lidí, domů a bytů, tak by si tyto informace stáhli úředníci z databází pověřených úřadů a nedělali mediální kampaně a hrozby pokutami, aby jim tam lidé vše napsali a oni jasně viděli, kde jsou ještě prostředky, co lze ještě zpoplatnit a zdanit, aby mohli ještě krást tam, kde to ještě lze.

Já sám za sebe tam asi napíšu že bydlím v lese, čímž jim zbývající dva papíry vrátím nevyplněné. Nechci totiž, aby po mě někdo za pár let, pokud to takhle půjde dál, chtěl třeba daň za to, že chodím v černém.

Stát by se měl zajímat v dnešní době o důležitější věci, než jak ještě více okrást lidi a doufám, že lidé se konečně probudí a konečně prohlédnou, co se to tu dnes děje.

Jaroslav Drtina
Předseda KR DSSS KHK