Vládní strategie versus české školství

17.08.2012 19:42

Tento článek se věnuje možným dopadům vládou schválené strategie boje proti sociálnímu vyloučení na školství a je určen především rodinám s malými dětmi, nebo těm, kteří se k podobnému kroku v budoucnu chystají. Právě na naše děti bude mít tento plán největší dopad. Zaprvé vláda chce, aby všechny děti z vyloučených lokalit měli přednostní nárok na místa ve školkách. A ještě k tomu pokud možno zdarma. Dále plánuje zrušení praktických škol a začlenění žáků (z nichž 1/3 tvoří právě děti z ghett) mezi běžné základní školy. I zde bude všem potomkům asociálů hradit náklady např. na učební pomůcky, stravu či dopravu.

V praxi to bude znamenat jediné. Snížení kvality výuky a zvýšení výskytu sociálně patologických jevů mezi školáky. To vše placené z kapes daňového poplatníka. Už teď je leckde nedostatek míst v předškolních zařízeních a pokud vejde strategie v platnost, můžete to být právě vy, kdo nebude moci nastoupit do práce, protože prostě místo pro vaše dítě zaberou nepřizpůsobiví. Zvlášť v obcích s velkou koncentrací Romů bude tento problém veliký. Po nástupu do školy se problémy ještě více prohloubí. Dosud jsou nezvladatelné, či méně inteligentní děti umístěny v praktických školách v malých třídách, pod dohledem kvalifikovaných pedagogů a i tak jsou s jejich vzděláváním problémy. Dovedete si je představit v přeplněných třídách klasických škol? Komu se bude pedagog více věnovat? Těm, kteří nechápou probíranou látku a neustále narušují vyučování, nebo těm kteří se nudí, neboť tempo výuky je pomalé? Ať tak nebo tak, vždy bude jedna část žáků poškozena. Nárůst násilí a kriminality bude jedním z dalších důsledků.  A to vše znásobeno faktem, že někdo musí veškeré náklady platit ze svého, zatímco ti vyvolení mají vše zdarma. Na středních školách to už tak funguje. Na Ministerstvu školství existuje speciální fond, z něhož jsou hrazeny náklady na studium romským středoškolákům. Tedy ne podle sociálního, ale národnostního rozdělení. Pokud by jste něco podobného chtěli i vy máte smůlu. Prostě jste se narodili se špatnou barvou kůže.

Takže si to shrňme. Zatímco nám se zvyšují daně a reálná mzda klesá, tak někomu se přidává stále více. Zatímco úroveň znalostí českých školáků stále klesá, vláda dělá vše pro to, aby byla ještě nižší. Každý kdo si přeje, aby jeho děti nosily ze školy suvenýry jako vši a modřiny a naopak byly ochuzeny o mobilní telefony, kapesné a znalosti, ať podporuje současné parlamentní strany. My bychom podobnou nespravedlnost nikdy nedopustili.

Daniel Sobota