V Chánově uklízí za veřejné peníze romský podnikatel Josef Tonka. Přišel si už od města na několik milionů místo toho, aby tam ten bordel pod dohledem městské policie uklidili zadarmo ti, kteří ho udělali. Sdružení Mostečané Mostu ovládá současnou radnici, dává Tonkovi peníze na úklid z veřejných peněz a ten zase svým vlivem v Chánově zajistí volební vítězství Sdružení Mostečané Mostu. Příkladná spolupráce majority a minority. Škoda jen, že si toho nevšimli pořadatelé akce Gypsy Spirit, mohli to letos ocenit. Ostatně není to v Chanově nic neobvyklého. V minulosti si tam pro hlasy za pár stovek do kapsy bez dokladu jezdily i jiné strany, které radnici vládly. Traduje se dokonce, že volební účast v Chánově byla tehdy 100%.

V mosteckém kulturním středisku Medúza byla oficiálně hlášena soukromá kulturní akce. Ale neslavilo se. Dorazilo asi 200 Romů, kteří se u vchodu prokazovali vstupenkami a sebou si přinesli hlasovací lístky. Redaktor agentury ČTK viděl, jak je hned za dveřmi vyndávají a jejich předáci jim zřejmě radí, jak je upravit. Romové mezi sebou řešili i to, kolik návštěvníků si lístky nevzalo, a že tedy bude nutné opatřit náhradní. A co na to místní policie? „Přivolaní policisté porušení zákona neprokázali“, řekl večer operační důstojník mostecké policie.

krupka_volby.PNGIhned po otevření volebních místností v Krupce na Teplicku se před volební místností na sídlišti Maršov shluklo několik desítek Romů. Pomáhali si navzájem upravovat volební lístky a za zvolení koalice ČSNS a NK dostali podle svědka částku 300,- Kč. Svědkem, který vše nafotil a nahrál na skrytou kameru, je místní fotograf Pavel Horák, kterého osobně znám dva roky. Za komunistů seděl v lágru za činnost proti státu (nikde se tím nechlubí, na rozdíl od řady jiných) a já mohu s čistým svědomím říct, že jsem potkal v životě málo tak čistých, pracovitých a poctivých lidí. A co na to přivolaná místní policie? Prostě takové občanské posezení voličů, kterým jde o blaho Krupky:„Všechno je v pořádku. Romové si jen navzájem radili, jak lístky vyplnit.“ Romové prostě mají o komunální volby zájem. A pak že nám romská komunita nemůže být prospěšná.