Vyjádření KO DSSS v Pardubickém kraji k situaci v Moravské Třebové

02.11.2011 14:00

 

Na základě četných žádostí obyvatel Moravské Třebové, zaslala KO DSSS v Pardubickém kraji otevřený dopis starostovi tohoto města. Učinila tak první krok k řešení palčivé bezpečnostní situace v tomto městě. O uplynulém víkendu také skupina aktivistů z MO Poličsko zjišťovala stav přímo v ulicích Moravské Třebové.(o celé této akci budete informováni v nejbližší době) V případě, že samospráva města neprojeví snahu o řešení problémů s romskou menšinou, budou následovat další akce z naší strany na podporu místních obyvatel. Celý text dopisu si můžete přečíst zde:

Vážený pane starosto,

Obracím se na Vás jako představitel Dělnické strany sociální spravedlnosti v Pardubickém kraji, který byl již několikrát během uplynulých měsíců kontaktován obyvateli Vašeho města se žádostí o pomoc. Všichni do jednoho si stěžovali na neúnosné bezpečnostní podmínky ve Vašem městě. Jedná se zejména o chování spoluobčanů romské národnosti. V ulicích, které tato menšina obývá (jedná se prý o lokalitu kolem náměstí), dále pak v okolí obchodních středisek a v nočních hodinách v blízkosti různých barů, se stali svědky nebo ve většině případů přímo obětmi útoku ze strany výše jmenované komunity.  Dále si také stěžovali na nečinnost policie (ať již státní či městské) v těchto případech, z čehož pramení ta skutečnost, že většinu podobných událostí už ani neohlašují, neboť nevěří v potrestání viníků. Navíc mají strach z odplaty pachatelů, před kterou je nikdo nechrání. Z těchto důvodů mně také prosili, abych nezmiňoval jejich jména, či příběhy které mi psali.

Vážený pane starosto, žádám Vás jakožto představitele města Moravská Třebová, aby jste celou situaci prošetřil a neodkladně zavedl taková opatření, která povedou ke zvýšení bezpečnosti ve Vašem městě. Věřím tomu, že je i ve Vašem zájmu současný stav věcí změnit a zlepšit tak život obyvatel Moravské Třebové a nebude třeba dalších kroků z naší strany, o něž nás občané Vašeho města často žádali.

S pozdravem
David Slavík
předseda KO DSSS Pardubického kraje