Vzkaz mládeže pokrytcům

05.06.2012 17:05

 

Velké pozdvižení mezi tzv. lidskoprávními aktivisty vyvolaly výsledky průzkumu, který si Člověk v tísni nechal vyhotovit mezi českými středoškoláky. Ten totiž přinesl velmi zajímavé závěry. Jako největší problém dneška totiž studenti vidí soužití s Romy. S odstupem následují nezaměstnanost a korupce. A co na to ti, kteří z problematiky menšin žijí? Podle ředitele vládní Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martina Šimáčka za to nemůže osobní negativní zkušenost s Romy, ale spíše převzaté informace od druhých. Doslova řekl:" Rodiče ve svých ratolestech neodbourávají společenské stereotypy, média také nejdou správnou cestou a škola, kde by mělo docházet ke sbližování vrstevníků, v tomto směru selhává. Není to primárně problém kontaktu s Romy, utváří si názor na základě nepřímé zkušenosti. Je tu obrovská příležitost, či spíše nutnost, aby škola změnila způsob výuky a dokázala v občanské výchově mladé lidi připravit na to, že je společnost různorodá, že v ní jsou menšiny, že v ní jsou handicapovaní.“ Když to shrneme- mladí lidé se s živými Romy ještě asi nikdy nesetkali a vše mají od rasistických rodičů a xenofobních médií. Ještě zajímavější názor uvedl na stránkách Romea sociolog Ivan Gabal: "Polovina z oslovených studentů přitom čerpá informace o Romech z médií, polovina od rodiny nebo kamarádů." Jelikož polovina přičtená k polovině dává dohromady celek, tak podle pana Gabala nejspíše není v České republice jediného studenta, který by měl s Romy osobní negativní zkušenost.

A je to vyřešené. Za všechny problémy může škola, rodiče, kamarádi a média. Míč je na straně majoritní společnosti a ne u opravdových viníků současné situace. Jak jednoduché. Teď stačí jen spustit obrovskou reklamní kampaň proti nesnášenlivosti, ve škole mládeži od rána do večera vtloukat do hlav zásady multikulturalismu a případně uvěznit rasistické rodiče, kterým by se to nelíbilo. I proto, že z výše uvedeného průzkumu by 12% středoškoláků volilo DSSS.

Dle mého názoru se tomto případě jedná o jeden z ukázkových případů manipulace s veřejným míněním. Kdo může s vážnou tváří tvrdit, že středoškoláci nemají osobní zkušenosti s romskou menšinou? Žijí snad studenti někde na Marsu? Odpověď je jednoduchá. Za prvé je to někdo, kdo nemá zájem, ani odvahu říkat pravdu. Za druhé, jsou to hlavně ti, kteří si udělali ze státních dotací pro řešení těchto problémů živnost. Já sám bych to pochopil jako jasný vzkaz od naší mládeže. Odmítáme v zájmu politické korektnosti strkat před problémy hlavu do písku, máme vlastní názory a hlavně se nebojíme mluvit o věcech, které kolem sebe vidíme. A to je největší pozitivum celého průzkumu.

 

Daniel Sobota